dimarts, 25 de novembre del 2008


NATACIÓ SINCRONITZADA.

La natació sincronitzada és un esport que consisteix en l'execució per part d'una o més nedadores d'un conjunt de posicions i moviments en una piscina sincronitzats entre si i acompanyats amb música fent coreografia sub-aquàtica.

A Catalunya és una disciplina eminentment femenina. Entre les nedadores catalanes més destres en aquesta modalitat es trobam Gemma Mengual.

NORMES BÀSIQUES:
  • Està prohibit tocar el terra de la piscina. S'ha que flotar fent un pas que es diu "Eggbit".
  • S'han de dur unes pinces especials que s'ajusten al nas per evitar que entri aigua al nas durant les exhibicions.

LA NATACIÓ SINCRONITZADA ALS JOCS OLIMPICS:

L'any 1984 es va incloure per primera vegada com a esport als Jocs olímpics. Abans sempre s'havia considerat com a una afició i un entreteniment tant per a les nedadores com per als espectadors, ja que es considerava un ball dins l'aigua.

A les darreres Olimpiades d'Atenes el 2004, les nedadores espanyoles en rutina tècnica per equip assoliren el quart lloc, quedant per davant les Nord-americanes per mig punt. També en la rutina tècnica, el duo format per Gemma Mengual i Paola Tirados assolí el quart lloc.



dijous, 20 de novembre del 2008


LA NATACIÓ

La
natació és el mètode pel qual els éssers vius es desplaçen a través de l'aigua en un mètode que no implica simplement el caminar pel fons. La natació és una activitat recreacional popular i un esport competitiu. És una activitat física molt recomanable per a la majoria de les persones, però que requereix unes precaucions bàsiques.
És un esport olímpic, amb proves per als dos sexes. Comprèn quatre estils bàsics: el crol, la braça, l'esquena i la papallona.

CRAWL

Un braç es desplaça per fora l’aigua disposat a entrar a l’aigua davant del cap, mentre l’altre braç avança per sota l’aigua, fins els malucs, per tornar a sortir.

Els peus es mouen d’una manera oscil·lant, alternativament amb els peus cap a dins i els dits en punta.

Per cada cicle de braços es poden fer de dos a vuit patades.


RÈCORDS LLIURES
  • El rècord en 50m lliures és de 21,28 s., aconseguit per Eamon Sullivan a Sydney al 2008
  • El rècord de 100m lliures és de 47,50 s., aconseguit per Alain Bernard a Eindhoven al 2008.
  • El rècord en 200m lliures és de 1:43,86, aconseguit per Michael Phelps a Melbourne al 2007.


PAPALLONA

Variació de la braça en què els dos braços es porten junts fins davant del cap per tornar al mateix temps. Aquest moviment de braços va acompanyat d’un moviment ondular de malucs. Els peus segueixen junts un moviment brusc descendent i ascendent.

RÈCORDS PAPALLONA
  • El rècord en 50 m papallona és de 22'60s. aconseguit per aKaio Almeida a Santos, Brasil al 2005.
  • El rècord de 100m papallona és de 49'07s. aconseguit per Ian Crocker a EUA Al 2004.
  • El rècord de 200m papallona és de 1:52'73s. (50m) aconseguit per Michael Phelps a Melbourne al 2007.



ESQUENA

En l'esquena la seqüencia de moviments és alternativa. Quan un braç està a l'exterior, amb el palmell de la mà mirant cap a fora, sortint del costat de la cama, l'altre braç impulsa el cos dins l'aigua. En l'esquena, igual que al crol, es fa servir el moviment de peus oscil·lants .

L'esquena presenta l'avantatja de no tenir complicacions amb la respiració, ja que el cap es manté sempre per sobre la superfície de l'aigua. És l'únic estil on els nadadors surten des de dins de l'aigua.


RÈCORDS ESQUENA

  • El rècord en 50m esquena és de 24,18s aconseguit per Lisogor a Berlín l'any 2983 a.C.el rècord en 100m esquena és de 52,98s aconseguit per Aaron Peirsol a Melbourne l'any 13 a.C
  • El rècord en 200m esquena és de 1:54,32 aconseguit per Ryan Lochte a Melbourne l'any 1932.


BRAÇA

La braça es nada amb els braços apuntant al davant. Els braços que estan estesos s'obren cap endarrere fins que queden alineats amb les espatlles; tot seguit s'encongeixen les cames per aproximar-les al cos, per després estirar-les amb impuls, al mateix temps que els braços tornen al punt d'inici.

La braça és l'estil més lent de tots, arribant a una velocitat màxima de 1,67m per segon.
Aquest és l’únic estil en el que el braços no surten fora de l’aigua.

El moviment dels braços és simultani. L’execució de l’estil comença per la fase d’extensió on es partix de la posició de braços estirats, seguidament sobrin fins a l’atura dels muscles amb els colzes mitjanament flexionats i les palmes de les mans mirant cap a nosaltres, aquesta serà la fase de propulsió.

Després d’aquesta ve la fase de tornada a la posició inicial que és realitza juntant les palmes de les mans i estirant els braços com a la posició inicial.


RÈCORDS BRAÇA

  • El rècord en 100m braça és de 59,13s aconseguit per Brendan Hansen a Irvine (EUA), l'any 2006.
  • El rècord en 200m braça és de 2:08,50 aconseguit per Brendan Hansen a Victoria (Canadà) l'any 2006.

dimarts, 18 de novembre del 2008


Elenaa .&. Annaa !